maakplaatsen voor iedereen

Technologie speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven van ons allemaal. We zijn er zelfs afhankelijk van geworden. En tegelijkertijd snappen we er steeds minder van. Om de razendsnelle ontwikkelingen de baas te blijven is het noodzakelijk de jonge generatie te laten spelen met technologie.

Maakplaats 021 is een netwerk van openbare makerspaces in de stad. Het getal 021 staat voor de 21st century skills, vaardigheden die we nodig hebben om succesvol deel te nemen in de veranderende maatschappij. Na schooltijd bieden we workshops voor kinderen en jongeren uit de buurt. Overdag is het een werkruimte voor scholen en creatieven.

—> Bekijk hier de Maakplaats 021 Perskit voor meer informatie

wat kun je doen in onze maakplaatsen?

Onze maakplaatsen zijn digitale speelkamers, voorzien van computergestuurde machines voor het maken van prototypes en modellen. Wij helpen je om te ontwerpen, te creëren, te ontdekken, te experimenteren en te maken. Maak bijvoorbeeld ge3D-printe sieraden, gelaserd speelgoed voor je nichtje of een slimme robot voor je broer. En als jij het begrijpt, kun je het ook weer iemand anders uitleggen!

In de programma's wordt niet alleen aandacht besteed aan digitale fabricage maar ook aan stadmaken. Samen ontdekken we de buurten en de stad Amsterdam en bedenken we slimme oplossingen. Want de stad zelf is de perfecte leeromgeving en bovendien is elke buurt anders.

Onze maakplaats-coaches helpen je graag op weg. Als je de eerste keer komt geven zij je een uitgebreide instructie. Je kan hen verder vragen om advies over hoe je het slimst je project maakt. Ze kunnen je vertellen hoe je apparaten bedient en onderhoudt.

In onze maakplaatsen zijn onder andere aanwezig:

  • lasersnijder

  • 3D printer

  • vinyl snijder

  • makey makey's

  • raspberry pi's

  • divers handgereedschap en elektronica

Neem een kijkje bij activiteiten om erachter te komen wat je allemaal kunt doen en leren bij Maakplaats 021. Zit er iets tussen dat jij graag zou willen doen? Schrijf je dan snel in via de agenda op de site van de OBA.

 

initiatiefnemers

Maakplaats 021 is een initiatief van OBAWaagPakhuis de Zwijger en de Hogeschool van Amsterdam en komt tot stand met steun van de Gemeente Amsterdam.

De partners zien het als gezamenlijke uitdaging om ervoor te zorgen dat alle Amsterdamse kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan de informatiesamenleving en dat niemand achterblijft. Iedereen moet de kans krijgen de vaardigheden te ontwikkelen die passen bij deze tijd.

  • OBA zorgt zeven dagen per week - in de Centrale OBA en 25 vestigingen - voor vrije toegang tot alle denkbare bronnen van kennis en inspiratie en wil zoveel mogelijk Amsterdammers helpen daarin hun weg te vinden.

  • Waag zet haar kennis en ervaring in om makerspaces in de OBA-vestigingen in te richten, traint OBA-medewerkers in maakonderwijs en digitale fabricage en biedt Fabschoolprogramma's voor kinderen vanaf 8 jaar;

  • Pakhuis de Zwijger werkt aan 'ecosystemen in buurten' door stadmakers uit alle wijken te verbinden aan de programma's in de maakplaatsen en neemt kinderen mee op expeditie in hun eigen buurt;

  • Hogeschool van Amsterdam leidt vanuit het lectoraat Didactiek van de Bètavakken het onderzoek naar de effectiviteit van de maakplaatsen voor het leren van kinderen en jongeren. In 2018 start een nieuwe minor Maakonderwijs waarbij studenten en docent-onderzoekers een actieve rol krijgen.