cryptokids

programma

Met 'Cryptokids: Wie is de baas op internet?' benaderen we het internet als een spel met eigen regels: het heeft geen grenzen en wetten, zoals in de 'echte' wereld. In plaats daarvan is het internet een plek die ontstaat door wat cyberburgers er delen met elkaar.

Door op speelse wijze in te zoomen op de techniek, leren jongeren begrijpen hoe het internet werkt. Zo bouwen ze met de hele klas een eigen internetverbinding (met alledaagse spullen als schuursponsjes en rietjes!), versleutelen ze een geheime boodschap of leren ze wat een algoritme is door een zelfrijdende auto te ontwerpen. Zo worden jongeren echte Cryptokids!

‘Cryptokids: Wie is de baas op internet?’ bestaat uit zes modules. Naar keuze kunnen één of meerdere modules worden afgenomen:

  • Privacy: breng in kaart hoe je het internet gebruikt en wat je graag met wie deelt. Zijn er geheimen die je alleen jezelf toevertrouwt, of deel je alles online?

  • Internet: bouw het internet na met rietjes en sponsjes, en ontdek zo hoe berichten online van A naar B reizen en bij de eindgebruiker terechtkomen.

  • Geheimtaal: bouw je eigen escape room met echte encryptie-methodes, afgekeken van de Grieken en Romeinen.

  • Datasporen: wat zijn lekkere en wat zijn vieze cookies? Creëer een dwaalspoor voor databoeren en leer je eigen filterbubbel kennen.

  • Encryptie: speel een encryptiespel met chocola en maak met de klas de afweging: elkaar berichten sturen via een WhatsApp-groep, of toch op een andere manier?

  • Algoritmes: ontwerp een zelfrijdende auto en programmeer lastige dilemma's.

 
Fotografie: Waag

Fotografie: Waag

 

doel

  • kennis van jongeren over het internet vergroten

  • jongeren bewust maken van hun eigen internetgebruik en bewust maken van privacy en online veiligheid.

praktische informatie

Duur: 1,5 uur per module

Plaats:
Maakplaats 021 Waterlandplein
Maakplaats 021 Reigersbos
Maakplaats 021 Slotermeer
Maakplaats 021 Oosterdok
Maakplaats 021 Amstel (opening verwacht eind september 2018)

Kosten: € 90,- per module

Doelgroep:
Basisonderwijs: groep 5 t/m 8
Voortgezet onderwijs: onderbouw

Vragen? Neem dan contact op met José Remijn: j.remijn@oba.nl.

Direct inschrijven kan via educatie.oba.nl of onderstaande button: