Snorrende melkpakken en vliegende flessen in Maakplaats 021

Op zondag 19 november en 3 december bracht IMC Weekendschool uit Amsterdam-Noord een bezoek aan Maakplaats 021 voor een Designathon rondom robotica. Krista Peters, de begeleidster van de groep, schreef er dit leuke verslag over!

"De grote houten tafel is bedolven met lege plastic flessen; kartonnen dozen; gekleurd papier; dopjes en lege pakken sap. Naast de tafel staat een stoffen tas en een spannend plastic koffertje met vakjes. Daarin zitten allerhande snoeren; wieltjes; batterijen; schakelaars en kleine propellertjes. 

De leerlingen van het derde jaar (12-13 jaar) van IMC Weekendschool in Amsterdam Noord komen vandaag voor de tweede keer naar de Maakplaats op het Waterlandplein om deel te nemen aan de Designathon. Twee weken geleden hebben zij op papier een ontwerp gemaakt voor een robot. Vandaag op het programma: van dit ontwerp een prototype bouwen!

maakplaats021-imcweekendschool.jpg

Na een aantal korte instructiefilmpjes gezien te hebben (‘Hoe sluit je een motor aan op een batterij? En hoe zet je daar een schakelaartje tussen? Hoe kan je jouw robot laten rijden?’) storten de leerlingen zich vol overgave op het materiaal op de tafel. Sommige leerlingen houden vast aan hun oorspronkelijk ontwerp en zijn druk in de weer met pakpapier en stiften om hun robot zo goed mogelijk op dit ontwerp te laten lijken. Andere leerlingen zijn volledig bevangen door de techniek en ontwerpen gaandeweg een heel nieuwe robot. De eerste motortjes en propellers worden aangesloten. Overal ritselt, snort en zoemt het.

Na twee uur wordt met rode wangen van de inspanning de laatste hand gelegd aan de robots. Het resultaat? Een rijdende robot die voedsel kan brengen naar mensen in moeilijk bereikbare gebieden of mensen die slecht ter been zijn; een robot die een luisterend oor biedt aan eenzame mensen en een ninja-bodyguard robot die bijvoorbeeld politici zou kunnen beschermen. 

Graag bedanken wij de Maakplaats omdat we bij jullie te gast mochten zijn en deel mochten nemen aan dit mooie programma. We hebben twee heel inspirerende dagen gehad en komen graag nog eens terug!"