Kind in de maakplaats: Elisabetta (10 jaar) vertelt over haar zelfgebouwde kattenhuis

In de nieuwe blogserie ‘Kind in de maakplaats’ zetten we jonge makers én hun creatieve projecten in het zonnetje. Met vandaag op ons podium: Elisabetta (10 jaar), maker bij FabSchool in Maakplaats 021 Slotermeer.

Foto: Maakplaats 021

Foto: Maakplaats 021

Hoi Elisabetta, leuk dat we je mogen interviewen! Is dit je eerste maakproject?
“Nee, ik heb eerder in Maakplaats 021 Waterlandplein meegedaan aan CodeTeam Junior, waar ik Scratch heb geleerd. Dat vond ik heel erg leuk, maar omdat ik in Amsterdam Nieuw-West woon was dat nogal ver weg. Toen Maakplaats 021 Slotermeer werd geopend ben ik samen met mijn moeder meteen gaan kijken, en nu doe ik hier mee aan Fabschool!”

Vertel, wat heb je allemaal gemaakt?
”Ik heb eerst een robot gemaakt, met een propeller en veel lichtjes. Het bijzondere was: mijn robot had geen voeten, maar sleetjes – die heb ik gemaakt van flessen met vilt eroverheen. Mijn robot staat nu bij mij thuis. Nu ben ik bezig aan een nieuwe opdracht: het maken van een high-tech kattenhuis voor Harry de kat.

Een kattenhuis? Hoe gaat dat in z’n werk?
”Eerst hebben we Harry ontworpen en uitgesneden met de lasersnijder. Nu ben ik het kattenhuis voor hem aan het ontwerpen en maken. Ik begon met een doos, en maakte er daarna een verdieping in met een laagje rietjes, maar na een week was die al kapot. Toen hebben we een nieuwe verdieping gemaakt van karton. Nu is het huis bijna af: er zit een slaapkamer in, een badkamer, een keuken, een woonkamer, en er is een schuilplek tegen honden. Ik ben nog bezig met de camouflage zodat ze zich straks nog beter kunnen verstoppen.

Wauw, kun je ons een rondleiding geven?
”Ja!”

 
De badkamer  ”In de badkamer heb ik een high-tech rollende deur gemaakt, en een bad met een badborstel waar ze zich kunnen wassen. En er zit ook een wc in.”

De badkamer
”In de badkamer heb ik een high-tech rollende deur gemaakt, en een bad met een badborstel waar ze zich kunnen wassen. En er zit ook een wc in.”

 
 
De slaapkamer   ”Dit is de slaapkamer voor kinderkatten. Mét een terras, zodat ze uitzicht hebben op de woonkamer.”

De slaapkamer
”Dit is de slaapkamer voor kinderkatten. Mét een terras, zodat ze uitzicht hebben op de woonkamer.”

 
 
De keuken  ”Onder de slaapkamer is een keuken, met een lade om spullen in op te bergen. Achteraan zie je een gootsteen en een kraan. Met de twee trappen ben je zo boven!”

De keuken
”Onder de slaapkamer is een keuken, met een lade om spullen in op te bergen. Achteraan zie je een gootsteen en een kraan. Met de twee trappen ben je zo boven!”

 
 
De woonkamer  “En dit is de woonkamer, met een bank en een TV. Daarachter zie je het kattenluikje, zo kunnen ze naar binnen!”

De woonkamer
“En dit is de woonkamer, met een bank en een TV. Daarachter zie je het kattenluikje, zo kunnen ze naar binnen!”

 
 
De schuilplaats tegen honden  “Hier ben ik nog camouflage aan het aanbrengen, zodat de katten nog beter kunnen schuilen als er een hond aankomt.”

De schuilplaats tegen honden
“Hier ben ik nog camouflage aan het aanbrengen, zodat de katten nog beter kunnen schuilen als er een hond aankomt.”

 

Wat een mooi huis! Nu je al met verschillende machines hebt gewerkt in de maakplaats; welke is je favoriet?
De 3D-printer. Omdat die hele mooie en leuke dingen maakt van kleine laagjes plastic. Ik heb al eerder een ketting gemaakt met mijn naam erop, en een robotje gemaakt. Waarschijnlijk ga ik de 3D-printer ook nog gebruiken voor extra versieringen voor het kattenhuis.”

En als laatste: ben je van plan om later voor je beroep ook te gaan ontwerpen? Architect misschien?
”Ik wil later mode-ontwerper worden. Het liefst zou ik jurken willen maken, en kleding voor beroemde mensen.”

Tijdens het door Waag ontwikkelde programma FabSchool maken kinderen vanaf 8 jaar kennis met de technieken van digitale fabricage, zoals ontwerpen, 3D-printen, en vinylsnijden. Meedoen? Kijk in de OBA-agenda voor data, tijden en locaties.

Maakplaats 021 redactie