Kind in de maakplaats: Fatima en Aya vertellen over hun zelfontworpen 'creatures'

In de nieuwe blogserie ‘Kind in de maakplaats’ zetten we jonge makers én hun creatieve projecten in het zonnetje. Met vandaag op ons podium: Fatima (10 jaar) en Aya (9 jaar) – nichtjes én makers bij FabSchool: Creating Creatures in Maakplaats 021 Waterlandplein.

 
Foto: Maakplaats 021

Foto: Maakplaats 021

 

Hoi Fatima & Aya, leuk dat we jullie mogen interviewen! Is dit jullie eerste maakproject?
Fatima:
“Ik heb eerder meegedaan aan een activiteit in de zomervakantie, toen heb ik leren programmeren! Nu doe ik al 1,5 jaar mee aan Fabschool in Maakplaats 021 Waterlandplein.”
Aya: “Af en toe maken we wel iets bij de buitenschoolse opvang, laatst hebben we bijvoorbeeld geborduurd. Maar hier vind ik wat ik maak wel leuker. Hier heb je allemaal gave machines, en daar maken we vooral dingen met de hand.”

Vertel, wat hebben jullie tot nu toe allemaal gemaakt?
Fatima:
”Het allereerste dat ik heb gemaakt is een kattenknuffel, die heb ik nu mee naar huis genomen. En ik heb een kartonnen versiering voor aan de muur gemaakt. Voor de versiering heb ik een egel ontworpen in Inkscape (red. ontwerpprogramma) en die heb ik uitgesneden met de lasersnijder. Op internet had ik een plaatje van een bos gevonden. Het plaatje heb ik overgetrokken, en de toppen van de bomen gebruikt voor de achtergrond.”
Aya: “Ik heb een konijn ontworpen in Inkscape. Door de spleten die ik aan de zijkanten heb gemaakt kon ik het dier als het ware in elkaar zetten als een bouwpakketje. En voor een andere opdracht hebben we met alle kinderen uit de maakplaats dieren ontworpen voor in een bloemenveld. Ik had toen voor een vos gekozen, want dat vond ik een mooi dier. Die heb ik eerst getekend, en daarna uitgesneden met de lasersnijder.”

 
Het planetenstelsel  Aya: ”Met de hele groep hebben we een planetenstelsel gemaakt. De takken waar ze aanhangen zijn gemaakt van een oude paraplu. Ik heb Saturnus ontworpen, en Fatima heeft Pluto gemaakt."

Het planetenstelsel
Aya: ”Met de hele groep hebben we een planetenstelsel gemaakt. De takken waar ze aanhangen zijn gemaakt van een oude paraplu. Ik heb Saturnus ontworpen, en Fatima heeft Pluto gemaakt."

 
 
Lasersnijwerk  Aya :  “Ieder kind in de maakplaats heeft een eigen USB-stick waar alle ontwerpen opstaan. De mijne heeft een donut met een hapje eruit als hanger, die heb ik gemaakt met de lasersnijder.” Fatima: “Dit is de vogel die ik heb gemaakt voor in de bloementuin. Ik heb hem zelf getekend, uitgesneden, geverfd en versierd met diamantjes.”

Lasersnijwerk
Aya: “Ieder kind in de maakplaats heeft een eigen USB-stick waar alle ontwerpen opstaan. De mijne heeft een donut met een hapje eruit als hanger, die heb ik gemaakt met de lasersnijder.”
Fatima: “Dit is de vogel die ik heb gemaakt voor in de bloementuin. Ik heb hem zelf getekend, uitgesneden, geverfd en versierd met diamantjes.”

 
 
De bloementuin   Fatima: ”Dit is de bloementuin die we hebben ontworpen. Elk kind in de maakplaats heeft een ander dier ervoor gemaakt. Je ziet bijvoorbeeld al twee libellen boven het gras.”

De bloementuin
Fatima: ”Dit is de bloementuin die we hebben ontworpen. Elk kind in de maakplaats heeft een ander dier ervoor gemaakt. Je ziet bijvoorbeeld al twee libellen boven het gras.”

 

Nu zijn jullie vooral met de naaimachine aan het werk. Hadden jullie daar al eerder mee gewerkt?
Aya:
”Toen ik net begon aan Fabschool kon ik helemaal niet omgaan met de naaimachine, dat heb ik hier geleerd. We hebben eerst tasjes gemaakt, en daarna onze eigen knuffels. Ik vond het zó leuk dat ik daarna zelf een naaimachine heb gekocht voor thuis. Met mijn eigen naaimachine heb ik al een keer een kussentje voor mijn nichtje gemaakt, als cadeautje. Die heb ik gemaakt van een oude jurk met een handje erop, dat vond ik mooi.
Fatima: "Ik heb net als Aya nu ook een naaimachine thuis. Ik heb er vooral kussentjes en tasjes mee gemaakt, eigenlijk alles wat ik tijdens Fabschool: Creating Creatures heb geleerd.”

Kunnen jullie iets vertellen over het project waar jullie nu aan werken?
Aya:
“Ik ben nu bezig met het naaien van een tasje. We mochten allemaal een dier kiezen, en ik heb gekozen voor twee hamsters. Voordat we begonnen aan de opdracht hadden we eerst een introductiefilmpje gezien over dieren en waar ze wonen, en ik vond hamsters wel schattig. Van de achterkant naar de voorkant van de tas loopt een boom. Daartussen komt nog een hengsel doorheen, zodat ik het tasje ook echt kan dragen.”
Fatima: “Ik heb voor een kat gekozen, een grote op de voorkant en een kleine op de achterkant. De staart van de kat is het hengsel van mijn tas. Hij is bijna af, ik moet alleen de touwtjes aan de binnenkant nog wegwerken.”

Ziet er goed uit! Als jullie nu terugkijken naar de afgelopen 1,5 jaar maakplaats, wat zijn dan jullie favoriete machines?
Aya:
“Ik denk de naaimachine, maar ook de 3D-printer. Fatima en ik hebben daarmee een keer een vriendschapsketting gemaakt met een hartje in tweeën. Zij heeft nu de ene kant met mijn naam en ik de andere kant met haar naam.”
Fatima: “Voor mij ook de naaimachine. Ik vind de lasersnijder ook heel leuk, daar kun je hele mooie dingen mee maken. Maar ik vind ontwerpen eigenlijk het allerleukst.”

 
Het tasje van Aya  Aya: “Dit is mijn tasje met de twee hamsters. Aan de bovenkant zie je de bladeren van de boom, die overloopt in de achterkant. Ik ben nog bezig om mijn tas af te maken.”

Het tasje van Aya
Aya: “Dit is mijn tasje met de twee hamsters. Aan de bovenkant zie je de bladeren van de boom, die overloopt in de achterkant. Ik ben nog bezig om mijn tas af te maken.”

 
 
Het tasje van Fatima  Fatima: “Dit is mijn tasje! De staart van de kat vormt het hengsel waaraan ik de tas kan dragen. Die is lekker zacht.”

Het tasje van Fatima
Fatima: “Dit is mijn tasje! De staart van de kat vormt het hengsel waaraan ik de tas kan dragen. Die is lekker zacht.”

 

En als laatste: zijn jullie van plan om later voor je beroep ook te gaan ontwerpen? Mode-ontwerpster misschien?
Aya:
“Ik wil later architect worden. Het lijkt me leuk als je zelf kunt bepalen hoe iets eruit komt te zien. Ik zou het allerliefst een pretpark willen ontwerpen, dan kan ik zelf bepalen waar alle kraampjes en attracties komen.”
Fatima: "Ik zou het liefst juf willen worden, en dan wil ik bij handvaardigheid andere kinderen leren wat ik heb geleerd in de maakplaats. Soms speel ik ook schooltje, want ik vind het leuk om andere mensen dingen te leren.”

Tijdens het programma FabSchool: Creating Creatures maken kinderen vanaf 8 jaar kennis met de technieken van digitale fabricage, zoals ontwerpen, naaien, 3D-printen, en vinylsnijden. Meedoen? Kijk in de OBA-agenda voor data, tijden en locaties.