Gratis trainingsprogramma: Computerwetenschappen op de basisschool!

Ben jij de grensverleggende docent die als een van de eersten in Nederland lessen op de basisschool gaat geven over computerwetenschappen en 'computational thinking'? Maakplaats 021 biedt samen met Stichting NewTechKids een selecte groep docenten de kans om een gratis trainingsprogramma (t.w.v. €2.000) te volgen. Meld je hier aan!

Veel kinderen zijn heel goed in het toepassen van technologie in hun dagelijks leven. Maar de meesten hebben geen idee waarom en hoe die technologie werkt. Stichting NewTechKids en Maakplaats 021 willen daar verandering in brengen met het trainingsprogramma Computerwetenschappen op de basisschool.

Het programma is speciaal ontwikkeld voor docenten met weinig of geen ervaring op het gebied van technologie-onderwijs of programmering-gerelateerde lessen. In de 5 trainingssessies komen de onderliggende theorie van de computerwetenschappen, onderliggende pedagogie, verschillende lesmethoden en strategieën voor klassenmanagement aan bod. Met deze opgedane kennis worden de deelnemers getraind om 5 lessen computerwetenschappen, die speciaal ontwikkeld zijn door Stichting NewTechKids, aan hun eigen leerlingen te kunnen geven.

Onderwerpen en basisconcepten

De training adresseert onderwerpen als:
• Computerwetenschappen versus ‘computational thinking’
• Automatisering
• Programmeren
• Technologiesystemen
• Ontwerp en ‘rapid prototyping’ in de context van technologie onderwijs

Basisconcepten zoals algorithmen, commandos, datastructuren, variabelen, systeemdenken en selectie, passeren eveneens allemaal de revue.

Het programma zet bovendien een zeer divers assortiment instrumenten in, zoals oefeningen met pen en papier, DIY en ontwerp activiteiten, spelprincipes, en leer-instrumenten zoals Micro:bits, een gratis, programmeerbare mini-computer die haar weg al heeft kunnen vinden naar een groot aantal Nederlandse scholen.
 

Foto: Waag Society

Foto: Waag Society

Samengevat

Wie?
Leraren werkzaam op basisscholen in Nederland (stagiaires en vervangende docenten komen niet in aanmerking voor gratis deelname).

Wat?
Een lerarentraining gericht op computerwetenschap, technologisch alfabetisme en ‘computational thinking’ die als doel heeft om jonge kinderen cruciale vaardigheden voor de 21ste eeuw bij te brengen.

Waar?
De Openbare Bibliotheek Amsterdam, vlakbij het Centraal Station Amsterdam. (Oosterdokskade 143.)

Wanneer?
Januari – Maart 2018 op woensdagen van 15:00-17:00
• 17 en 31 januari
• 14 februari
• 7 en 21 maart

Waarom?
Veel kinderen zijn heel goed in het toepassen van technologie in hun dagelijks leven. Maar de meesten hebben geen idee waarom en hoe die technologie werkt. In een wereld waarin technologie continu verandert en bovendien de toekomst van werk en studie bepaalt, is een dieper begrip van technologie, en daarmee de introductie van computerwetenschappen en ‘computational thinking’, cruciaal.

> Meer informatie over de vereisten en de aanvraagprocedure