FabSchool: van houten roerstaafje tot dak, van stuk karton tot mini-wereld

"Kunnen jullie vijf dingen opnoemen die het állerbelangrijkst zijn om te blijven leven?" Met deze vraag opent Maakplaats-coach Katrin de workshop FabSchool op vrijdag in OBA Waterlandplein. "Water?", wordt er voorzichtig gefluisterd. "Slaap!", wordt er geroepen vanuit een andere hoek. In een kartonnen mobiel boven de tafel bungelen vijf iconen die symbool staan voor de eerste levensbehoeften. "Onze eigen piramide van Maslow", grapt Katrin. 

Na vijf minuten is de balans opgemaakt en is het tijd om aan de slag te gaan. Iedereen krijgt een eigen stuk land – een kartonplaat - om deze vervolgens met behulp van verschillende machines en technieken om te toveren tot een eigen mini-wereld, waarin aan alle levensbehoeften moet worden voorzien. Met behulp van verf en stanleymesjes worden pakken vruchtensap getransformeerd tot huizen. Houten roerstaafjes worden omgevormd tot daken, en met behulp van het lijmpistool wordt alles zorgvuldig aan elkaar geplakt. 

Maar niet alleen aan een verblijfplaats moet worden gedacht. "Hoe ga je straks voor eten zorgen?", denkt Maakplaats-coach Esther hardop mee met een van de makers, terwijl ze wijst op een nog onbestemd stuk land. Het antwoord laat niet lang op zich wachten: "Daar komt straks mijn eigen boerderij!"

Bekijk hieronder het fotoverslag: