Even voorstellen: Maakplaats-coach Remko!

Achter alle workshops in Maakplaats 021 schuilt een onvermoeibaar team van maakplaats-coaches die je op weg helpen met de machines en je eigen ontwerpen. Voorheen hielpen zij je met al je boek-gerelateerde vragen in de OBA, maar inmiddels zijn ze door Waag klaargestoomd tot experts in 3D-printen, lasersnijden en Scratch! Zij leerden de maker-mindset aan door trainingen te volgen én door heel veel zelf te maken met de machines. Nu helpen ze jou om ook een maker te worden. Één voor een zetten we de maakplaats-coaches in het zonnetje - met vandaag op ons podium: Remko!

 
Foto: Jimena Gauna

Foto: Jimena Gauna

 

Kun je iets over jezelf en je achtergrond vertellen?
Ik ben sinds 2007 werkzaam bij de OBA, daarvoor heb ik gewerkt in de tandtechniek. Daar waren we toen al bezig met digitaal ontwerpen en fabriceren. Kronen werden op de computer gemodelleerd en machinaal uit een stukje keramiek gefreesd. In mijn vrije tijd maak ik door mijn interesse in special make-up effects en prothetiek veel mallen en boetseer ik regelmatig.

Welke machine draagt jouw naam?
De lasersnijder. We gebruiken de lasersnijders het meest om wat grotere dingen te maken, je kunt er verschillende soorten plaatmateriaal mee snijden, van papier tot kunststof. Je kunt je ontwerpen zo snijden, dat de onderdelen in elkaar passen. Een beetje zoals een IKEA-bouwpakket. Voor testen en oefenprojecten gebruiken we de kartonnen dozen waarin de bibliotheekboeken binnenkomen. Die passen heel mooi in de machine en krijgen zo nog een tweede leven!

Wat maakt Maakplaats 021 als project voor jou bijzonder?
Tien jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat ik dit - iets zo compleet anders en dat geweldig aansluit om mijn eigen interesses - zou doen. Dat we kinderen vaardigheden aanleren die ze ergens anders niet leren. Door met allerlei verschillende materialen en technieken te werken leren de kinderen een “maker mindset” aan, en leren ze in de toekomst mee te veranderen wanneer dat nodig is.

Wat is jouw favoriete 'Maakplaats 021 moment’?
Je ziet dat de maakplaats iets anders is voor de kinderen dan de school, of de bibliotheek. Het is iets er tussen in. Omdat we met series van workshops werken bouw je een band op met de kinderen, en is het informeler dan school. De mooiste momenten zijn de momenten waarop er iets ‘klikt’ en een kind het opeens begrijpt, wanneer het kind trots is op wat het zelf gemaakt heeft.