Even voorstellen: Maakplaats-coach Katrin!

Achter alle workshops in Maakplaats 021 schuilt een onvermoeibaar team van maakplaats-coaches die je op weg helpen met de machines en je eigen ontwerpen. Voorheen hielpen zij je met al je boek-gerelateerde vragen in de OBA, maar inmiddels zijn ze door Waag klaargestoomd tot experts in 3D-printen, lasersnijden en Scratch! Zij leerden de maker-mindset aan door trainingen te volgen én door heel veel zelf te maken met de machines. Nu helpen ze jou om ook een maker te worden. Één voor een zetten we de maakplaats-coaches in het zonnetje - met vandaag op ons podium: Katrin!

Foto: Jimena Gauna

Foto: Jimena Gauna

Hoe ben je maakplaats-coach geworden?
“Ik ben er op het laatste nippertje bijgekomen. Bij de eerste kennismakingstraining heb ik iets gemaakt wat werd opgemerkt door de trainers van de Waag. Zij vroegen me of het niet iets voor mij was: maakplaats-coach worden. Door hun enthousiasme ben ik doorgegaan. Ik ben een maker, en ik maak mijn hele leven al dingen: filmpjes, kleding, muziek. Ik was eigenlijk van plan om meer thuis te gaan maken, maar nu doe ik dat in de maakplaatsen in de OBA.”

Welke machine draagt jouw naam?
“De lasersnijder. Wat deze machine bijzonder maakt is het hele proces naar de machine toe. Je tekent iets wat uit je hoofd komt, recht uit je vingers. Op het moment dat het ontwerp digitaal is gemaakt kun je er vervolgens alles mee doen: de tekening groter maken, de lijnen dikker of dunner maken, de kleuren veranderen. Na het snijden houden ze hun eigen ontwerp in hun handen, en dat is heel leuk om te zien. Je leert kinderen hoe nuttig technologie is, en zij leren op hun beurt dat zo’n grote machine niet eng is maar dat je er heel veel mee kunt maken. Als je hebt leren omgaan met de machines ben je niet meer zo bang, en dan wordt het pas echt leuk. The sky is the limit.”

Wat maakt Maakplaats 021 een bijzonder project voor jou?
“Het is veel meer dan alleen maken. Wij vangen de kinderen op, ze leren nieuwe vaardigheden, ze besteden de pauzes met elkaar en krijgen gezonde dingen te eten. Ze leren elkaar helpen, en voor elkaar te zorgen. Als er een nieuw kind in een cursus komt, geven ze de kennis door aan hem of haar. Er wordt geluisterd naar elkaar, wederzijds respect is in de maakplaats het allerbelangrijkste. Het is zinvol en nuttig werk, waar je voelt dat je nodig bent. Het is een bevestiging van waar ik in geloof: dat je kinderen respect moet geven en dat je in ze moet geloven.”

Wat is een bijzonder Maakplaats 021 moment voor jou?
“De ‘aha-momenten’. Bijvoorbeeld wanneer je kinderen uitlegt hoe ze hun eigen knuffel kunnen maken: eerst stikken ze de stof binnenstebuiten vast, en op het moment dat de knuffel van binnenuit wordt omgedraaid klikt het. Dat is het moment dat kinderen het doorhebben: AHA, zó werkt het.”