Even voorstellen: Maakplaats-coach Esther!

Achter alle workshops in Maakplaats 021 schuilt een onvermoeibaar team van maakplaats-coaches die je op weg helpen met de machines en je eigen ontwerpen. Voorheen hielpen zij je met al je boek-gerelateerde vragen in de OBA, maar inmiddels zijn ze door Waag klaargestoomd tot experts in 3D-printen, lasersnijden en Scratch! Zij leerden de maker-mindset aan door trainingen te volgen én door heel veel zelf te maken met de machines. Nu helpen ze jou om ook een maker te worden. Één voor een zetten we de maakplaats-coaches in het zonnetje - met vandaag op ons podium: Esther!

Foto: Jimena Gauna

Foto: Jimena Gauna

Kun je iets over jezelf en je achtergrond vertellen?
“Ik ben begonnen bij de Centrale OBA als Medewerker Klantenservice. Ik was eigenlijk van plan om secretaresse te worden, maar toen dat anders liep besloot ik dat het tijd werd voor iets anders. Ik hielp af en toe al scholen met hun eigen schoolbibliotheek, en ik merkte dat ik dat leuk vond - vanuit daar heb ik me aangemeld als maakplaats-coach. De nieuwe technologieën en het werken met kinderen spraken me vooral aan!”

Welke machine draagt jouw naam? En wat is er bijzonder aan deze machine?
“De Ultimaker 2 Plus heeft mijn naam gekregen, de grootste 3D-printer van Maakplaats 021 – omdat ik zelf zo klein ben. Een machine met een eigen willetje. Het mooie aan deze machine vind ik: je kunt er alles mee maken wat je in je hoofd kunt bedenken, zolang je het zelf kunt vormgeven. En dat kunnen hele bijzondere dingen zijn. Afgelopen jaar zijn we bijvoorbeeld naar Maker Faire geweest, een conferentie rondom maken, waar een bedrijf aanwezig was dat met 3D-printers bionische handjes maakt voor kinderen met een amputatie. Als je de technologie goed toepast, kun je ook andere mensen ermee helpen, dat maakt de Ultimaker zo leuk. Ik vind het een uitdaging om kinderen te kunnen leren wat de mogelijkheden zijn.”

Wat maakt Maakplaats 021 een bijzonder project voor jou?
“Machines zijn duur, en niet ieder kind heeft de mogelijkheid om deze aan te schaffen of naar dure cursussen te gaan. Ook kinderen van ouders die niet veel te besteden hebben, kunnen nu kennismaken met technologie, en dat is heel belangrijk. In Maakplaats 021 leren kinderen dat ze niet bang hoeven te zijn voor de apparaten. 'Is het heet? Voel maar, kijk maar!' We geven ze kansen om met technologie aan de slag te gaan.”

Wat is een bijzonder Maakplaats 021-moment voor jou?
“Toen ik er een week niet was, vroegen er wat kinderen in de maakplaats waar ik was. Later hoorde ik van de vervangende coaches dat ik werd gemist. Normaal ben je een van de velen, maar hier maak je verschil. Je bent belangrijk voor deze kinderen.”