Even voorstellen: Maakplaats-coach Ernesta!

Achter alle workshops in Maakplaats 021 schuilt een onvermoeibaar team van maakplaats-coaches die je op weg helpen met de machines en je eigen ontwerpen. Voorheen hielpen zij je met al je boek-gerelateerde vragen in de OBA, maar inmiddels zijn ze door Waag klaargestoomd tot experts in 3D-printen, lasersnijden en Scratch! Zij leerden de maker-mindset aan door trainingen te volgen én door heel veel zelf te maken met de machines. Nu helpen ze jou om ook een maker te worden. Één voor een zetten we de maakplaats-coaches in het zonnetje - met vandaag op ons podium: Ernesta!

Foto: Jimena Gauna

Foto: Jimena Gauna

Hoe ben je maakplaats-coach geworden?
"Ik was werkzaam bij de klantenservice toen mijn collega Cisca vroeg: 'Is het niet iets voor jou om de Maakplaats 021-training te doen?' Dat zette me aan het denken, en ik besloot me aan te melden voor de trainingen. De interesse in technologie was er al in mijn tijd bij de klantenservice, maar na de trainingen door Waag werd ik pas echt enthousiast."

Welke machine draagt jouw naam?
“De vinylsnijder. Je begint met ontwerpen: op papier met een stift of in het programma Inkscape. Met de vinylsnijder maken de kinderen uiteindelijk een sticker voor een raam of t-shirt. Het feit dat ze zelf iets bedacht hebben, en dat ze uiteindelijk iets tastbaars in hun handen hebben via een digitaal ontwerpproces is heel interessant. In de maakplaats in Reigersbos hebben we er zelfs een Twister-spel mee gemaakt.”

Wat maakt Maakplaats 021 een bijzonder project voor jou?
“Het mooiste is dat je een bijdrage kunt leveren aan wat deze kinderen misschien in de toekomst nodig hebben. Bijvoorbeeld door de ervaringen die ze opdoen met het bedenken en ontwerpen, en natuurlijk de kennis die ze opdoen met de bijbehorende software. Bijzonder om daar een klein onderdeel van te zijn, van hun toekomst.”

Wat is je favoriete Maakplaats-021-moment?
“Er zijn heel veel bijzondere momenten geweest het afgelopen jaar. De 'aha-momenten' zodra de kinderen de software of de machines begrepen en de grote lach op hun gezicht tijdens het maken zijn me vooral bijgebleven. Sommige kinderen springen zelfs bij ons op schoot van enthousiasme.”