Even voorstellen: Maakplaats-coach Cisca!

Achter alle workshops in Maakplaats 021 schuilt een onvermoeibaar team van Maakplaats-coaches die je op weg helpen met de machines en je eigen ontwerpen. Voorheen hielpen zij je met al je boek-gerelateerde vragen in de OBA, maar inmiddels zijn ze door Waag klaargestoomd tot experts in 3D-printen, lasersnijden en Scratch! Zij leerden de maker-mindset aan door trainingen te volgen én door heel veel zelf te maken met de machines. Nu helpen ze jou om ook een maker te worden. Één voor een zetten we de Maakplaats-coaches in het zonnetje - met vandaag op ons podium: Cisca!

 
Foto: Jimena Gauna

Foto: Jimena Gauna

 

Hoe ben je Maakplaats-coach geworden?
“Ik ben begonnen als klantenservicemedewerker in de OBA in Zuid-Oost. Op het OBA-intranet zag ik vervolgens de oproep om deel te nemen aan een kennismakingstraining voor Maakplaats 021. Na deze training kreeg ik de mogelijkheid om een verdiepingstraining te volgen en ben ik steeds enthousiaster geworden. Ik ben er voor de volle 100% ingesprongen. De machines, de afwisseling, nieuwe dingen leren, de combinatie van zelf leren en anderen iets leren, die dingen spraken mij allemaal heel erg aan.”

De machines in de Maakplaatsen werden vernoemd naar de coaches. Welke machine draagt jouw naam? 
“De lasercutter, een stoere machine vind ik dat. En het past bij mijn voorliefde voor hout. Het is de weg naar de lasercutter toe die interessant is. Je laat kinderen iets ontwerpen, en vervolgens kun je dat ontwerp uitbouwen tot iets anders. Kinderen die iets met een stift hebben getekend, kunnen het vervolgens in hun handen houden en verder bewerken. Zo hebben we een tijdje geleden in Maakplaats 021 van tekeningen houten dieren gesneden. En dan de euforie op de gezichten: ‘Holy crap, dat heb ík gemaakt’.”

Wat maakt Maakplaats 021 een bijzonder project voor jou?
“Het complete plaatje! Het helpen van kinderen met nieuwe technologieën leren is fantastisch, en ik vind het bijzonder om kinderen de kans te geven te leren ‘maken’, met name kinderen die die kans anders misschien niet zouden hebben gehad.”