Posts in verhalen
Sacha van Tongeren: "De urgentie voor een leven lang leren wordt alsmaar groter"

Op 11 en 12 februari organiseert de OBA samen met ELIG de Brave New Learning Conferentie, een conferentie voor onderwijsprofessionals volledig in het teken van de toekomst van leren. Pioniers en vooraanstaande professionals uit het vak delen hun visie in inspirerende lezingen, en workshops geven aanwezigen de kans om samen na te denken over de vraag: “Hoe ziet leren er in de toekomst uit?”. Wij interviewen Sacha van Tongeren, project lead van Brave New Learning.

Read More
Librarian Maker Camp in de Waag: acht nieuwe maakplaats-coaches klaargestoomd

Op donderdag 18 oktober en vrijdag 19 oktober vond het Librarian Maker Camp plaats in de Waag, waarbij acht OBA-medewerkers werden klaargestoomd tot maakplaats-coach. Van vinylsnijden tot ontwerpen voor de 3D-printer, van robotraces tot experimenteren met de micro:bit – de aanstaande coaches gingen met een gevarieerd maakpalet aan de slag. Bij elke opdracht de volgende vragen centraal: wat leert een kind van deze vorm van maakonderwijs? En hoe kan een kind bij deze activiteit het beste worden begeleid? Bekijk hieronder het fotoverslag!

Read More
Maakplaats 021 Learning Community: hoe kun je kinderen hun creativiteit laten ontdekken?

Creatiever worden, hoe leer je dat als kind? Een van de doelen van Maakplaats 021 in de OBA is dat kinderen er hun creativiteit kunnen ontdekken en ontplooien. Tijdens de maandelijkse Learning Community-sessies gaan de maakplaats-coaches, die dagelijks kinderen met activiteiten begeleiden, hierover in gesprek met onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam. Samen kijken ze: wat zijn methodes waarop kinderen creativiteit en andere 21st century skills eigen kunnen maken? En hoe meet je dit? Een verslag van deze sessie!

Read More
Drie Amsterdamse leraren over het integreren van maakonderwijs in het lespakket op school

Dit jaar ging het eerste Maakplaats 021 fellowship-programma van start. Met steun van NSvP & Instituut Gak is door Waag een speciaal trainingsprogramma ontwikkeld. Twintig leraren van acht verschillende Amsterdamse scholen leerden de kneepjes van het maakonderwijs, om vervolgens zelfstandig met hun klassen in een van de maakplaatsen aan de slag te gaan. We spraken drie leraren van de Regenboogschool en de ASVO-school over hun ervaring met maken en het verloop van een les in digitale fabricage!

Read More
Leren en creativiteit: de rommelige kluwen theorie

Dit is een gastblog van Astrid Poot, dat eerder verscheen op haar eigen website over maken en creativiteit: lekkersamenklooien.nl. Astrid is trainer bij Familie van Fonk, een collectief dat de maakplaatscoaches traint in wat maken is en hoe je het kunt leren, hoe je omgaat met groepen, en wat voor technieken aansluiten bij hen als coach. Zo wordt het beste van drie werelden gecombineerd: de maakwereld waar hands-on geleerd wordt, de onderwijswereld waar vanuit theorie (over leren) geleerd wordt en de wereld van persoonlijke ontwikkeling: wat je als persoon brengt aan een organisatie. In deze blog de theorie van de eerste sessie!

Read More