Drie Amsterdamse leraren over het integreren van maakonderwijs in het lespakket op school

Dit jaar ging het eerste Maakplaats 021 fellowship-programma van start. Met steun van NSvP & Instituut Gak is door Waag een speciaal trainingsprogramma ontwikkeld. Twintig leraren van acht verschillende Amsterdamse scholen leerden de kneepjes van het maakonderwijs, om vervolgens zelfstandig met hun klassen in een van de maakplaatsen aan de slag te gaan. We spraken drie leraren van de Regenboogschool en de ASVO-school over hun ervaring met maken en het verloop van een les in digitale fabricage!

Read More
Maakplaats 021 is weer open: dit is het nieuwe programma!

Na een paar weken zomerstop is het eindelijk weer zover: de maakplaatsen zijn vanaf deze week weer open met een splinternieuw programma! Naast de vertrouwde activiteiten Fabschool, Maak Je Buurt, CodeTeam en CodeTeam Junior hebben we ook nieuwe programma’s voor je in petto. Heb je bijvoorbeeld altijd al je eigen kleding willen ontwerpen? Of ben je benieuwd hoe je jouw idee naar een 3D-ontwerp vertaalt? Lees dan snel verder!

Read More
Maakplaats 021 zoekt stagiair online marketing & communicatie!

Ben jij een digital native en een echte storyteller? Studeer jij aan een hogeschool of universiteit en heb jij passie voor stad-maken, digitale fabricage, nieuwe technologieën en maakonderwijs? Sluit je dan als stagiair aan bij het team Maakplaats 021 in de OBA. Een mooie kans om werkervaring op te doen en om bij te dragen aan de promotie van een bijzonder programma dat 21st century skills voor alle Amsterdamse kinderen en jongeren toegankelijk maakt.

Read More
Leren en creativiteit: de rommelige kluwen theorie

Dit is een gastblog van Astrid Poot, dat eerder verscheen op haar eigen website over maken en creativiteit: lekkersamenklooien.nl. Astrid is trainer bij Familie van Fonk, een collectief dat de maakplaatscoaches traint in wat maken is en hoe je het kunt leren, hoe je omgaat met groepen, en wat voor technieken aansluiten bij hen als coach. Zo wordt het beste van drie werelden gecombineerd: de maakwereld waar hands-on geleerd wordt, de onderwijswereld waar vanuit theorie (over leren) geleerd wordt en de wereld van persoonlijke ontwikkeling: wat je als persoon brengt aan een organisatie. In deze blog de theorie van de eerste sessie!

Read More
Zomerprogramma Maakplaats 021: kettingreacties bouwen!

Bijna zomervakantie! Wil jij dit jaar eens iets anders doen dan naar de dierentuin en het zwembad? De eerste drie weken* van de zomervakantie is Maakplaats 021 open met een speciaal programma voor kinderen van 8 - 12 jaar: in drie maakplaatsen kun je dagelijks kettingreacties leren bouwen! Van kleine constructies tot grote bouwwerken, je kunt zelf experimenteren met de materialen! Lukt het jou een originele kettingreactie te bedenken?

Read More
Maakplaats 021 is onderdeel van Summer Camp Oosterdok!

In de eerste week van de zomervakantie, van 23 tot en met 26 juli, organiseert Bureau Marineterrein Amsterdam voor het eerst Summer Camp Oosterdok: vier dagen technologie, spelen, ontdekken en sporten voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Maakplaats 021 is partner van dit project en verzorgt een deel van het programma! Wil je je aanmelden, vul dan hier het inschrijfformulier in.

Read More
Vier leraren over het Maakplaats 021 Fellowship, digitale fabricage en de toekomst van maakonderwijs

Dit jaar ging het eerste Maakplaats 021 fellowship-programma van start. Met steun van NSvP & Instituut GAK is door Waag een speciaal trainingsprogramma ontwikkeld. Twintig leraren van acht verschillende Amsterdamse scholen leerden de kneepjes van het maakonderwijs, om vervolgens zelfstandig met hun klassen in een van de maakplaatsen aan de slag te gaan. We spraken twee leraren duo's over hun ervaring met maken en het verloop van een les in digitale fabricage!

Read More
Even voorstellen: Maakplaats-coach Katrin!

Achter alle workshops in Maakplaats 021 schuilt een onvermoeibaar team van maakplaats-coaches die je op weg helpen met de machines en je eigen ontwerpen. Zij leerden de maker-mindset aan door trainingen te volgen én door heel veel zelf te maken met de machines. Nu helpen ze jou om ook een maker te worden. Één voor een zetten we de maakplaats-coaches in het zonnetje - met vandaag op ons podium: Katrin!

Read More