Librarian Maker Camp in de Waag: acht nieuwe maakplaats-coaches klaargestoomd

Op donderdag 18 oktober en vrijdag 19 oktober vond het Librarian Maker Camp plaats in de Waag, waarbij acht OBA-medewerkers werden klaargestoomd tot maakplaats-coach. Van vinylsnijden tot ontwerpen voor de 3D-printer, van robotraces tot experimenteren met de micro:bit – de aanstaande coaches gingen met een gevarieerd maakpalet aan de slag. Bij elke opdracht de volgende vragen centraal: wat leert een kind van deze vorm van maakonderwijs? En hoe kan een kind bij deze activiteit het beste worden begeleid? Bekijk hieronder het fotoverslag!

Read More
Maakplaats 021 Learning Community: hoe kun je kinderen hun creativiteit laten ontdekken?

Creatiever worden, hoe leer je dat als kind? Een van de doelen van Maakplaats 021 in de OBA is dat kinderen er hun creativiteit kunnen ontdekken en ontplooien. Tijdens de maandelijkse Learning Community-sessies gaan de maakplaats-coaches, die dagelijks kinderen met activiteiten begeleiden, hierover in gesprek met onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam. Samen kijken ze: wat zijn methodes waarop kinderen creativiteit en andere 21st century skills eigen kunnen maken? En hoe meet je dit? Een verslag van deze sessie!

Read More
Drie Amsterdamse leraren over het integreren van maakonderwijs in het lespakket op school

Dit jaar ging het eerste Maakplaats 021 fellowship-programma van start. Met steun van NSvP & Instituut Gak is door Waag een speciaal trainingsprogramma ontwikkeld. Twintig leraren van acht verschillende Amsterdamse scholen leerden de kneepjes van het maakonderwijs, om vervolgens zelfstandig met hun klassen in een van de maakplaatsen aan de slag te gaan. We spraken drie leraren van de Regenboogschool en de ASVO-school over hun ervaring met maken en het verloop van een les in digitale fabricage!

Read More
Maakplaats 021 is weer open: dit is het nieuwe programma!

Na een paar weken zomerstop is het eindelijk weer zover: de maakplaatsen zijn vanaf deze week weer open met een splinternieuw programma! Naast de vertrouwde activiteiten Fabschool, Maak Je Buurt, CodeTeam en CodeTeam Junior hebben we ook nieuwe programma’s voor je in petto. Heb je bijvoorbeeld altijd al je eigen kleding willen ontwerpen? Of ben je benieuwd hoe je jouw idee naar een 3D-ontwerp vertaalt? Lees dan snel verder!

Read More
Maakplaats 021 zoekt stagiair online marketing & communicatie!

Ben jij een digital native en een echte storyteller? Studeer jij aan een hogeschool of universiteit en heb jij passie voor stad-maken, digitale fabricage, nieuwe technologieën en maakonderwijs? Sluit je dan als stagiair aan bij het team Maakplaats 021 in de OBA. Een mooie kans om werkervaring op te doen en om bij te dragen aan de promotie van een bijzonder programma dat 21st century skills voor alle Amsterdamse kinderen en jongeren toegankelijk maakt.

Read More
Leren en creativiteit: de rommelige kluwen theorie

Dit is een gastblog van Astrid Poot, dat eerder verscheen op haar eigen website over maken en creativiteit: lekkersamenklooien.nl. Astrid is trainer bij Familie van Fonk, een collectief dat de maakplaatscoaches traint in wat maken is en hoe je het kunt leren, hoe je omgaat met groepen, en wat voor technieken aansluiten bij hen als coach. Zo wordt het beste van drie werelden gecombineerd: de maakwereld waar hands-on geleerd wordt, de onderwijswereld waar vanuit theorie (over leren) geleerd wordt en de wereld van persoonlijke ontwikkeling: wat je als persoon brengt aan een organisatie. In deze blog de theorie van de eerste sessie!

Read More
Zomerprogramma Maakplaats 021: kettingreacties bouwen!

Bijna zomervakantie! Wil jij dit jaar eens iets anders doen dan naar de dierentuin en het zwembad? De eerste drie weken* van de zomervakantie is Maakplaats 021 open met een speciaal programma voor kinderen van 8 - 12 jaar: in drie maakplaatsen kun je dagelijks kettingreacties leren bouwen! Van kleine constructies tot grote bouwwerken, je kunt zelf experimenteren met de materialen! Lukt het jou een originele kettingreactie te bedenken?

Read More
Maakplaats 021 is onderdeel van Summer Camp Oosterdok!

In de eerste week van de zomervakantie, van 23 tot en met 26 juli, organiseert Bureau Marineterrein Amsterdam voor het eerst Summer Camp Oosterdok: vier dagen technologie, spelen, ontdekken en sporten voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Maakplaats 021 is partner van dit project en verzorgt een deel van het programma! Wil je je aanmelden, vul dan hier het inschrijfformulier in.

Read More